rss
twitter
  •  

БГ Кино: Чужденецът

| Posted in БГ Кино |

0

По едно време се бях притеснил за бъдещето на новата вълна българско кино – откровените бълвочи като Love.NET и особено Кецове (тва така и не разбрах причината за съществуването му), но последните два наши филма – Корпус за бързо реагиране и днешния Чужденецът – успокоиха тези ми притеснения. Въпреки, че и двата са далеч от класата (според мен) на Мисия Лондон, то все пак бяха достатъчно забавни и си струваха посещението на киносалона. Освен това доказахме, че сме добри в правенето предимно на комедии, и то такива с „български“ хумор.

 

Историята проследява любовните трепети на Жерар – французин, но ролята се играе от Любомир Ковачев – който е на командировка в България и се влюбва от пръв поглед в българска мастия мацка, която е от село Лещен. Жерар, като истински романтик, тръгва да я търси в селото ѝ, без да знае почти изобщо български, и се озовава в съседно село с подобно име – Лещник, където също има момиче със същото име (но значително по-грозна). Разбира се, родителите ѝ бързат да я цанят за „богатия чужденец“, преди той да се усети, че нещо не е наред и да отиде в другото село и да намери правилната Магдалена. После следва едно преследване и търсене из цяла Европа, малко секс и… учудващо много смях.

 

Така нашумялата напоследък Саня Борисова наистина е сладка (признавам, не се бях интересувал да я видя), но ролята ѝ на селянката Магдалена (правилната) ми дойде някак… неубедителна. Не съм от този край, от който е героинята ѝ и не мога да твърдя колко правилно е пресъздаден диалекта, на който говори, но, лично на мен, всяка реплика ми звучеше наизустено и изкуствено. Напомняше на човек, открил Северозапада и отчаяно опитващ се да използва колкото може повече от „смешните думички“ в речта си. Точно на другия полюс е Любомир Ковачев – още когато видях трейлъра на филма и видях, че участват Кристоф Ламбер и Катрин Готие, реших че филмът е българо-френска копродукция и ролята на французите (или поне на по-главните такива роли, като например Жерар) ще се играят от френски актьори. Бях наистина приятно изненадан колко свободно и реалистично звучеше френската реч от неговата уста. Вярно, че най-вероятно актьорът е учил и практикувал френския си доста повече отколкото Саня е практикувала селския диалект, но все пак по това си личи добрия актьор. Марлон Брандо надали е живял десетки години сред мафиоти, за да изучи маниерите им. За финал на съпоставката между тези две роли искам да уточня, че френски знам точно колкото и диалекта на Саня – повтарям, че не сравнявам точност и изговор на реплики – сравнявам звученето им от устите на актьорите. Гледайте филма и ще разберете какво имам предвид, трудно е за описване.

 

За мен лично, а и май според залата днес, скритото оръжие на Чужденецът е Валентин Гошев, който играе ролята на бащата на „фалшивата“ Магдалена и изобразява нещо като съвременен бай Ганьо. Разбира се, хуморът с неговото участие ще е смешен почти само на нас българите, но все пак в почти всяка сцена с неговото участие, в залата имаше силен смях. Страхотна байганьовска харизма, определено дори само той вдига оценката ми с 1-2 единици. Респект, г-н Гошев!

 

Колкото до стила на филма – освен комедийната част (основно с подкрепата на Гошев), филмът има и силна драматична страна. И Жерар, и Магдалена имат лични семейни драми, макар за никой да не е изненада, че всичко завършва с хепи енд. Говорейки за него, разочарован съм, че в момента, в който се разкриха всички герои, веднага разбрах ясно точно как ще завърши филма и бях прав – точно това се случи. Вярно, говорейки за романтична комедия, това не е толкова голям минус, колкото в трилър или сайфай, но все пак оставя леко неприятен привкус.

 

Като цяло, доволен съм от филма. Дай боже повече наши комедии и още филми със Саня, по възможност по-разголена. Само не я карайте да играе селянка!

Rating: ★★★★★★★★☆☆ 

Post a comment