rss
twitter
  •  

Da Vinci’s Demons – пилот ревю

| Posted in Starz, Пилот ревюта, Сериали |

0

Tom Riley in Da Vinci's DemonsStarz си имат слабост към исторически насочените сериали – Spartacus, Camelot, пък защо не и предстоящият Black Sails. За съжаление (донякъде), същата телевизия има и слабостта да ги конвертира в порнофилми с по-задълбочен от обикновено сюжет. Именно затова бях със смесени чувства при анонса на Da Vinci’s Demons – хем от една страна съм фен на легендите за Леонардо (а и нямам против да видя някоя италианска цица от 14-15 век), хем някак не искам точно тези легенди да бъдат glorified porn. Все пак, изгледах най-накрая пилотния епизод и…

…и Da Vinci’s Demons не е glorified porn! Да, разбира се, има известно количество секс-сцени (все пак, да си имаме уважението на чекиджийска телевизия), но е обърнато уважително внимание и на главната история. А тя е, логично, насочена към живота на Леонардо да Винчи – в пилотния епизод виждаме как той редува хобитата си на художник и на изобретател и постепенно се набутва в опасни игри на доста сложната политическа обстановка във Флоренция, която в този момент се готви за война с Рим. Междувременно, успява да бодне любовницата на дукът на Флоренция (доста сладка, пък макар и плосичка мацка), която пък се оказва… тайна! За да научите – гледайте пилотния епизод, не съм такъв изрод, че да спойлвам 😉 Все пак ще спомена, че са намесени древни религии, древни тайни общества и подобни толкова прекомерно употребявани във филми и сериали идеи, които, обаче, все пак ме печелят.

 

Откъм каст – Леонардо е… леко кефещ с арогантността си и не толкова кефещ с преиграването в някои сцени. Вече споменах секси мутресата (Лаура Хадък), а познато име е именно човекът, който я клеца (нетайно) – Лоренцо Медичи, с Елиът Коуан в ролята, познат ни от Синбад. На другите персонажи не беше обърнато толкова много внимание (като някои от тях имаха под минута екранно време, за да се запази мистериозността им).

 

Крайната оценка на пилотния епизод на Da Vinci’s Demons е положителна – не прекалено осран поглед върху гениалността на Да Винчи, гарниран с тайни общества и политически интриги. А за окото – добро (да се разбира – не прекомерно) количество ренесансови цици, плюс изключително красиви пейзажи на Флоренция (на места акуратността им е сравнявана с тази на Assassin’s Creed поредицата. Със своите само 8 епизода (но е продължен за втори сезон), сериалът заслужава да му отделите един уикенд, стига, разбира се, да не очаквате нещо велико.

 

Rating: ★★★★★★★½☆☆ 

Post a comment