rss
twitter
  •  

Defiance – пилот ревю

| Posted in Syfy, Пилот ревюта, Сериали |

0

Defiance SyFyПреди излизането на Defiance, бях останал с впечатлението, че сериалът ще е подобен на V – извънземни, пристигащи на Земята, с (привидно) добри намерения и историята се върти около първите ни контакти с тях. Макар предишното изречение да е вярно в голяма степен, то всъщност действието се развива след над 30 години и далеч контактите ни с извънземните не са в зародиш. Ако трябва да го определя на някой сериал, то по-скоро напомня на смесица между Falling Skies и Firefly, но по-скоро бих казал, че Defiance единствено взаимства идеи и от двата, без да ги копира, и създава свой собствен свят.

Малко започнах ревюто от „вратата за краката“, затова нека нахвърлям малко по-добре историята. Та в наши дни, на Земята идват група извънземни раси, общо 8-9 на брой, наричани с общото название „Вотани“. За съжаление, явно са изучавали само жените, та са преценили, че ние от добро не разбираме и затова идват с големите оръжия и за сравнително кратко ни научават „откъде изгрява слънцето“ и „топ 50 видове болка“. Това е предисторията – основната история се развива 33 години по-късно и проследява съжителството ни с извънземните раси (интересно – не като техни роби, а като равнопоставени) на тотално променената ни родна планета. В нея „градовете“ вече са просто „селища“, защитавани от специални високотехнологични бариери срещу най-кофти (и не само защото са грозни) расата Вотани – Волге, а извън тях са диви земи, населени с доста кофти монстърчета (например бръмбароподобно с размерите на ТИР). Изобщо, Defiance успява да изгради доста интригуващ и пъстър постапокалиптичен свят.

 

Лошо петно върху Defiance са ефектите му, което е доста сериозен минус, с оглед жанра. За щастие, не всички са долнопробни, но като видях как умират гореописаните бръмбароподобни… честно казано, пластмасов манекен би паднал по-реалистично. От друга страна, различните раси си изглеждат believable, личи си че е хвърлено старание в измислянето и изграждането им. Ще видим какви ще са ефектите в бъдещите епизоди, защото колкото и малко внимание да им обръщам, все пак прекалено долнопробните дразнят. А такива в пилота имаше.

 

Вече споменах различните раси, но искам да обърна внимание и на каста за хората. Главният герой е Джошуа Нолан (Грант Боулър) – бивш военен и настоящ ренегат, който „изненадващо“ се връща да помогне на едно от селищата (Defiance – както е и името на сериала) и „изненадващо“ бива назначен за местния шериф, след като досегашния такъв „изненадващо“ бива убит точно тогава. Спътничка му е иратиентката (една от извънземните раси) Ириса (Стефани Леонидас), която му се явява нещо като „осиновена“ (макар и технически погледнато, да няма такива документи) дъщеря. Самата Ириса е доста сладка, а в тази насока няма как да не споделя, че тук участва любимата ми MILF-ка – Джули Бенц, позната ни от сериали като Dexter и No Ordinary Family, пък и донякъде от провалилия се A Gifted Man.

 

Въпреки (сравнително) малките проблеми, описани по-горе, то Defiance е един от най-заинтригувалите ме сериали в последно време, може би донякъде и заради факта, че от доста време искам още един сериозен sci-fi такъв. Затова, мисля че е ясно, че ще го гледам. Ако си падате по sci-fi, пробвайте го. Ако не – Споделено с Кали е вашето предаване.

 

Rating: ★★★★★★★★½☆ 

Post a comment