rss
twitter
  •  

Gotham – пилот ревю

| Posted in FOX, Пилот ревюта, Сериали |

0

Young James Gordon in GothamСъбудих се днес и ме хвана жал. Жал за хилядите фенове на моя блог, които съм оставил на сухо в последните няколко месеца. Затова и реших да се пренеса за кратко в мрачния Готъм и да ви информирам каква е ситуацията там (друг е въпросът, че трябва да сте доста спряли, за да не сте чули и вече пробвали най-високопрофилния нов сериал за есента). Ако слушате, ще има и други ревюта скоро.

Това е може би единствения Батман филм, в който Брус Уейн не е главният герой. Да, любимият ни прилеп участва, но тук все още е в ранните си тийнейджърски години (дори може още да не се е научил да скубе врабчето), докато светлината на прожекторите пада върху младият Джеймс Гордън (все още начинаещ полицай) и по-старшия му колега – Харви. Моралното противоставяне на двата персонажа, предполагам, ще е в основата на сюжета поне на първия сезон – докато Харви е врял и кипял в корумпираната реалност на Готъм Сити и знае на кого да се подмаже, кога да си затвори очите и кога да „бяга“ от определен случай, то Джеймс е „романтик“ – бори се за абсолютна справедливост и се противи на „системата“ (т.е. прекомерното срастване на полиция и мафия).

 

Пилотът (а и вероятно не само той) проследява разследването на убийството на семейство Уейн, провеждано на фона на гореописаната всеобхватна корупция в града. По този начин получаваме по-детайлен поглед върху младия Брус, но той далеч не е единствения персонаж от Батман вселената, който виждаме – тук са и Батгърл (страшно красива!), Жената Котка, Отровната Айви, Пингвина, The Riddler и вероятно забравям още някого. Разбира се, в пилота нямаше време да бъде обърнато особено внимание на тях (освен донякъде Пингвина), но не се съмнявам, че ще имат своята роля занапред – ако не за друго, то за PR цели.

 

Нелошо сериалче, но не и прекалено грабващо с него. За негово съжаление, силно вероятно е отливът на зрители да е именно заради връзката му с Батман. Въпреки, че авторите всячески опитваха през лятото да наблегнат на това, че тук няма да има супергерои, суперзлоидеи и прочее супернеща (освен супермацката, която трябва да се превърне в Батгърл след време), то все пак основната таргет група на сериала са die-hard феновете на тази вселена (какъвто аз не съм, затова и не мога да оценявам автентичността на Gotham спрямо нея), за които това ще е златна възможност да видят по-младите версии на (не)любимите си герои и персонажи. За обикновения Джо, реакцията „е нали тва е сериала с Батман, кви са тия неща“ е силно вероятна. Все пак, ще му дам по-сериозен шанс, още повече, че е продължен за цял сезон.

 

Rating: ★★★★★★★☆☆☆ 

Post a comment