rss
twitter
  •  

Hannibal – пилот ревю

| Posted in NBC, Сериали |

0

vlcsnap-2013-06-13-19h31m33s181В един кратък период, NBC подписаха няколко нови сериала, базирани на вече познати франчайзи. Покрай вече споменатите в превюто за есен 2013 Dracula и Crossbones можем да причислим и Hannibal, който именно е обект на това ревю. За разлика от другите два, новата реинкарнация на историята за любимия ни канибал вече дебютира, а аз най-накрая се наканих да му пробвам пилотния епизод, за да преценя „ша го бъде ли“. Четете надолу за отговор на тоя въпрос.

Сериалът започва, показвайки ни Уил Греъм – ФБР консултант, който има интересна способност – той е емпат до толкова силна степен, че, гледайки местопрестъплението, не само осъзнава какво е станало, а дори си представя как извършва убийството (за негов ужас?). Освен това, полицията се обръща за помощ и към известния психиатър Ханибал Лектър в профилирането на серийния убиец в пилотния епизод (макар да е пределно ясно, че няма да е само за него). С помощта на двамата (макар че не бих казал, че докторът много помогна в пилотния епизод) ФБР хваща лошите чичковци и каки, които свалят пиратски mp3-ки, или убиват хора, като обещанията на авторите са с времето сериалът да става все по-мрачен.

 

Дори в пилотния епизод, Ханибал си е сравнително мрачен, МНОГО кървав (особено като за некабеларка) и на моменти философски, при разговорите между двамата консултанти. Като стана дума за „химията“ между двата персонажа, поне пилотният епизод оставя едно много интересно впечатление у зрителя, че и двамата са водещи персонажи, но от типа „еднолично“ водещи – и двамата безпроблемно биха могли да водят сериал сами по себе си. Все едно да вземеш и да сложиш Монк в Castle, заедно с Ричард Касъл – определено би изглеждал не на място и, донякъде излишен. Не мога да кажа конкретно кой от двамата е излишен и дали наистина е такъв, но това усещане остава.

 

Откъм каст, нещата са на висота – Ханибал си има нужното студено и, честно казано, леко крийпи излъчване, въпреки че прилича на руски рецидивист (а актьорът е датчанин – Мадс Микелсен?!). Уил пък ми стана личен фаворит от пилотния епизод – нали, не че не се кефя на канибали, но някак си повече се оприличавам именно с антисоциалния консултант, избягващ чуждите погледи и като цяло така любимата ми дума „социализиране“. Липсва цицореста (или поне накурвена) сладурана в главния каст, но пък тук е Каролин Давернас, позната ни от… странния Wonderfalls (очевидно доведен от автора на същия сериал – Браян Фулър). Колко сладка (макар и по леко странен начин) беше в него, а тук е с 20 кила по-дебела и 25 години по-стара (макар от тогава да са минали само 9 години). Жалко.

 

Общата оценка на сериалът е положителна – особено за лятно наваксване е перфектен. При по-сериозна конкуренция може би не бих бил толкова благосклонен, но за момента ще бъде изгледан.

 

Rating: ★★★★★★★★☆☆ 

Post a comment