rss
twitter
  •  

Once Upon a Time in Wonderland – пилот ревю

| Posted in ABC, Пилот ревюта, Сериали |

0

Sophie Lowe in Once Upon a Time in WonderlandМного харесах (и все още харесвам) Once Upon a Time. Тогава се предполага, че би трябвало да чакам с нетърпение негов spin-off, нали? Би трябвало, ама не – Алиса в Страната на чудесата ми носи доста неприятни асоциации, а и, нека не се лъжем, spin-offs много рядко са добри (The Finder, теб гледам) с изключение на тоновете CSI, които така или иначе са абсолютно идентични помежду си и разните лъскаво-вампирски такива, които лесно грабват разгонените тийнейджърки. Все пак, Once Upon a Time in Wonderland Последния Да Затвори Вратата си беше един от най-перспективните нови сериали, затова и (най-накрая) му дадох шанс.

Държа да започна с признанието, че не съм чел книгата, така че единственото сравнение, което ще правя на сериала е с неговия оригинал. На пръв поглед, спинофът е доста по-мрачен от него – докато там имаме вечно оптимистичния Хенри, то тук главното действащо лице е обявената за луда и държана в психиатрия Алиса в реалния свят и почти отчаяната Алиса в „приказния“ свят. Основна разлика между двата сериала (по-скоро между този и пилотния сезон на OUAT) е, че тук главните герои спокойно пътуват между „реалния“ и „приказния“ свят, вместо да ни се представят две (макар и свързани) истории в настоящата реалност и приказното минало. Похват, между другото, който беше много освежаващ и определено тук липсата му се усеща.

 

Приликите с оригинала не свършват до тук – и тук се „смесват“ няколко приказки, като в Страната на Чудесата се появява и Джафар (от Аладин), който е един от главните лоши. Аналогично и тук имаме зла (Червена) кралица, която е дори още по-секси от аналога си от OUAT. Меко казано. Говорейки за каста, трябва все пак да споменем и Алиса, която, без да е красавица, все пак има чаровна усмивка, макар и бледнееща пред Кралицата (то пред нея малко не бледнеят). На последно място, но не по важност, държа да спомена и озвучителя на Белия Заек – великият Джон Литгоу, познат ни от най-добрия сезон на Декстър (Сезон 4 с Trinity Killer).

 

Желанието на авторите да краднат поне част от аудиторията на оригиналната приказка е очевидно, особено в леките препратки към него (като например „Wishes have strings attached“ звучи страшно подобно на „Magic always has a price“). За съжаление, прекаленото фокусиране на любовната история във филма и, честно казано, доста по-постните персонажи, не успяват да ме убедят да му дам шанс. Все пак, ще го имам предвид.

 

П.С. Оценката е +1 единица само заради Ема Ригби (Кралицата)

 

Rating: ★★★★★★☆☆☆☆ 

Post a comment