rss
twitter
  •  

Terra Nova – пилот ревю

| Posted in Пилот ревюта, Сериали |

3

Най-накрая намерих време да ревюирам Terra Nova – може би единствения сериал, чийто дебют е най-чакан в две поредни години – ако помните, Тера Нова трябваше да постави „новото начало“ още през есен 2010, но беше отложен за година по-късно, за да бъде „изпипан“. Доколко е изпипан, можете да прецените сами, а моето лично мнение е, че сме свидетели на нещо наистина качествено, особено за фенове на жанра. Дай боже и да стигне до статус на култ един ден.

Тера Нова проследява историята на… ъм, цялото човечество – след около 100-на години ситуацията на планетата става ОЩЕ по-нетърпимо – дишането без специални приспособления за филтрация на въздуха е изключително вредно, портокалите са рядкост, а като се замисля, с оглед мацките във филма, явно и силиконът вече е изчезнал. Единственото решение е внос на силикон от друга планета телепортация на групи от хора милиони години назад – в ерата на динозаврите, където да се „постави ново начало“. Впечатление прави и фактът, че дори в този тежък момент, човечеството не е обединено, но повече подробности – в сериала.

 

Тъй като Тера Нова е продукт на Спилбърг, не може да не го сравним и с Falling Skies, който гледахме лятото. И макар Falling Skies да е по-нискобюджетният проект на Спилбърг, определено има доста прилики между двата сериала, макар историите им на прима виста да са напълно различни. Първо – и в двата сериала ситуацията на човечеството е максимално тежко, но липсва обединение между хората. Освен това, и тук има образът на бивш военен на ръководен пост, който води човечеството към „по-светли бъднини“, макар приликите между двамата (Командир Тейлър от Terra Nova и Уийвър от Falling Skies) да свършват дотук – Тейлър е значително по-човечен и не „кален от военното си минало“ от еквивалента си, но пък е и леко загадъчен. Разбира се, далеч съм от мисълта, че двата сериала са вадени от един и същи калъп, но определено се усещат няколко прилики между тях, породени, предполагам, от присъствието на Спилбърг и в двата проекта.

 

Нещо, което е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се спомене, са пейзажите на Тера Нова – докато от ефектите има какво още да се желае (само аз ли видях, че тревопасния динозавър вътреше странно тревата в устата си?!), то природата в сериала ме остави без дъх. Изключително красиви и заслужават само суперлативи. Само ще споделя, че обмислям да си взема по-скоро новия телевизор, вместо по Коледа – мисля това показва колко впечатлен бях. В тоя ред на мисли – поздравявам авторите, че са успели само в един епизод, пък макар и двоен, да изградят два свята, които са достатъчно достоверни – като се започне от билбордите в бъдещето, борещи се срещу свръхпопулацията на планетата минем през вече споменатите пейзажи и стигнем до динозаврите – адмирации за Спилбърг и екипа му!

 

Дали ще гледам Тера Нова не подлежи на въпрос, нито подлежи на въпрос дали ще го добавя в RSS Downloader-a. Единствената дилема е дали ще успея да издържа до Коледа, когато ще взема новия телевизор, за да започна чак тогава да го гледам (от 2 епизод нататък). Ако харесвате сай-фай сериали – ЗАДЪЛЖИТЕЛНО му дайте шанс. Макар да не е супер оригинална идея и да не преоткрива основите на жанра, почти съм сигурен, че ще ви хареса.

 

Rating: ★★★★★★★★★☆ 

Comments (3)

Нави ме :Д

Приликите вероятно нямат нищо общо със Спилбърг, който и в двата сериала е изпълнителен продуцент т.е. отговаря за финансовата и правната част, без да е член от криейтив екипа.

[…] на сериозната цена на сериала (помните ли Terra Nova?). Това пилотно ревю ще е написано през очите на […]

Post a comment