rss
twitter
  •  

The Following – пилот ревю

| Posted in FOX, Пилот ревюта, Сериали |

2

The Following FOXРядко се случва най-очаквания ми нов сериал от даден период (в случая мидсийзъна) съвпада с най-високобюджетния и най-хайпнат такъв, но случаят с The Following е такъв (е, наравно с Hannibal, но неговата премиера още не е ясна и може дори да е чак лятото). Наскоро писах превю за този сериал, съответно гледах и доста behind the scenes, та доста голяма част от пилота ми беше позната. Въпреки това, имаше какво да видя и да изградя мнение. Какво е то – надолу.

Както вече писах в превюто, историята се върти около Джо (Джеймс Пюрфой) – бивш професор по литература, настоящ сериен убиец – и Райън (Кевин Бейкън) – ченгето, който го е хванал навремето. Дотук, историята е не по-оригинална от Windows-a на съседката Елена. Разликата идва от това, че основният сторилайн не е очаквания – цял сезон поничката да гони даскала (дори успява да го хване в края на пилота). Името, донякъде, издава какъв ще е той – Джо по някакъв неясен начин успява да манипулира много (при това неочаквани) хора, които да му помагат – нещо като култ от серийни убийци. Тук някъде се появява и бившата жена на убиеца, която очевидно Райън някога в миналото е боднал – както и самия Джо казва, всяка добра история се нуждае от любовен триъгълник (да бе да, нуждае се колкото от хлебарки в банята). Има и няколко поддържащи персонажа, сред които изпъкват Майк – млад агент, идолизиращ главния герой (и любител на кучета) – и Дженифър – устата агентка, която изпъква с… циците и бенката си. Дано поне се навежда повече занапред.

 

Очакванията бяха, че The Following ще бъде много мрачен – дори, според някои, прекалено мрачен за некабеларка. Да, имаше някоя и друга гадна и стряскаща сцена (конкретно сцената с умиращото куче беше… гадна), но все пак ми се струва, че FOX са се поуплашили да покажат прекалено брутални такива (в случая с гореспоменатата сцена, по-добре за мен). За сметка на това, съспенсът е на ниво – постоянно изскачат нови изненадващи сподвижници на Джо и зрителят постоянно се пита „кой още е с него?!“. Разбира се, очаквам (и се надявам) да намалее темпото на появата на нови такива – само в пилота видяхме 4-ма такива, а определено ще се изгуби ефектът на изненадата, ако всяка седмица има по 2-3 „изненадващи“ такива. Също така, искрено се надявам да НЕ стане ясен прекалено рано начинът, по който успява да агитира и печели наглед нормални хора за своята кауза – предполагам това ще е основният въпрос през сезона и макар да е ясно, че водещият мотив ще е шахматната партия между двамата главни герои (между другото, интересно ми е какво ще спре ФБР просто да бастиса Джо и да се свършва), но все пак е хубаво да има допълнителна тема за размисъл.

 

Въпреки лекото разминаване в очакванията спрямо типа съдържание, то такова в качеството на съдържанието няма. The Following е точно толкова добър, колкото очаквах (и се надявах) и влиза в RSS Downloader-a ми. Силно препоръчвам.

 

Rating: ★★★★★★★★★☆ 

Comments (2)

[…] такава двойка бяха именнно сега разглеждания Cult и The Following. FOX проектът стартира по-рано и, поне откъм рейтинги, се […]

[…] тях – Prison Break беше феноменален в първия си сезон, а The Following също започна стабилно. Лошото е, че и двата в крайна […]

Post a comment