rss
twitter
  •  

The Man in the High Castle – пилот ревю

| Posted in Amazon, Пилот ревюта, Сериали |

0

Alexa Davalos in The Man in the High CastleПреди около година, Amazon анонсираха намерението си да последват Netflix (Marvel’s Daredevil) в продуцирането на собствени сериали за платформата си Prime. Повечето от тях звучаха „съблазнително“ като луканков салам Clever от Била (hint: долнопробен е), но сюжетът на един от тях ми грабна окото, като фен на alternative history историите. Именно той е предмет на днешното пилотно ревю – четете надолу за мнение.

Както вече споменах, сериалът разглежда едно алтернативно развитие на историята – такова, в което съюзниците не са успели да спечелят Втората световна война и нацистите са си разпределили света. Като типично холивудски продукт, сюжетът на целия пилот се развива около 20 години след края на войната, на територията на едновремешната САЩ. Казвам едновремешната, защото вече тя е разделена на немско-контролираната Велика Нацистка Земя (която обхваща около 2/3 от общата площ), японско-контролираните Японски Тихоокеански Щати и неутрална територия между двете. Въпреки това разделение, от немска страна се усеща нервност и предстоящата смърт на Хитлер (който в пилота е тежко болен) се очаква да доведе до конфликт между двете страни-победителки. Като за капак, Съпротивата прави всичко възможно да „си върне държавата“, а дори има и лек конспиративен намек, за който няма да споменавам сега.

 

Като вселена, най-сериозно на очи се набива малко прекомерната употреба на свастики навсякъде. Разбирам, смели сме (все пак, свастиките са историческия еквивалент на софт порно в сериал), но все пак свастика на емблемата на телефонна кабина? Please… Отделно, може още да се желае от изобразяването на нацистката реалност в по-черни краски – в пилота единствено лошо се случва на хора от съпротивата, т.е. не виждаме особена разлика в отношението към обикновените хора от преди това.

 

Може да се каже, че сериалчето не е лошо и вероятно ще го гледам, за разнообразие (г/д подобно на ситуацията с Dig) от редовните си още по-любими жанрове, но не мога да го препоръчам с две ръце на всеки. Сюжетът е специфичен, а и темпото е (очаквано за жанра) доста бавно. Все пак, интригуващо предложение от Amazon – повече K-Classic, отколкото Clever. If you know what I mean.

 

Rating: ★★★★★★½☆☆☆ 

Post a comment